verlichting


Mensen met het syndroom van Wagner hebben in de meeste gevallen een verminderde lichtgevoeligheid, meer behoefte aan contrast.

PL daglichtlampen kunnen daarvoor een oplossing zijn. Verkrijgbaar bij de betere verlichtingszaak, of informeer bij www.elvea.nl.

Ook contactlenzen zorgen voor meer contrast. Vraag ernaar bij een goede contactlensspecialist.


neuroprotectie


Niet alleen voor mensen met macula degeneratie, maar ook voor mensen met Wagner is de bescherming van de retina en de oogzenuw wellicht een goed idee. iCaps van Alcon zorgt voor bescherming van de macula en waarschijnlijk ook de oogzenuw. Er zijn ook andere producten die dat doen zoals Nutrof Omega, Macula Support of Maxim’ Eyes. (Voor meer info: oogplein.nl. Let op: niet al deze supplementen zijn geschikt voor rokers. Roken is so wie so een slecht idee voor mensen met netvliesproblemen. Groene groenten, rode druiven (wijn) en vis(olie) zijn ook aanbevolen.

Daarnaast zijn Goji bessen (boksdoorn) een goed product. 15 gram per dag, je eet ze als tussendoortje. Ze zijn de voegingsmiddelen met het hoogste gehalte aan anti-oxidanten. Lees meer: boksdoorngoji.pdf


droge ogen


Mensen die (veel) oogdruppels (glaucoom bv) gebruiken, krijgen gauw last van droge ogen. ‘Kunsttranen’ worden daarvoor door de oogarts voorgeschreven . Een (goedkoop) alternatief is lijnzaad. Oogartsen van het Glaucoma Center van Wills Eye Hospital, één van de beste oogziekenhuizen ter wereld, adviseren gebroken lijnzaad. Volgens hen helpt het in 80% van de gevallen. 10 gram per dag, in yoghurt of muesli, of in zelfgebakken brood. lees meer: lijnzaad.pdf.

behandelingen

lens


Het verwijderen van staar en implantatie van een kunstlens wijkt niet af van een normale populatie. Wel zie je bij mensen met Wagner is ca 15% een verzwakt ophangsysteem van de lens. Het is dus aan te raden dat staaroperaties door ervaren oogartsen gebeurd, met een mogelijke ‘achtervang’ van een retinaspecialist.

Een vaker voorkomende complicatie is het ontstaan van een epiretinaal membraan (een vliesje dat over het centrum van het netvlies groeit). Als dat de visus belemmert, of aan het netvlies trekt met kans op scheuren, kan het met een vitrectomie worden verwijderd. Staaroperaties verhogen ook de kans op netvliesloslatingen

alternatieven

pre-implantatie diagnostiek


De enige manier om te voorkomen dat je kinderen óók Wagner krijgen is deze techniek, waarbij de bevruchting buiten de baarmoeder plaatsvindt. Voorafgaand aan de terugplaatsing van bevruchte eicellen, wordt bepaald of deze het gen bevatten. Alleen de bevruchte eitjes zonder Wagner worden gebruikt.


Deze techniek is bereikbaar, maar artsen zullen niet vanzelfsprekend toestemmen in behandeling. In Nederland kun je alleen in het UMC Maastricht terecht voor deze techniek.

zie de speciale website: www.pdgnederland.nl


Voor een informatief gesprek kun je terecht in Groningen, Utrecht of Maastricht zelf:

pdgnederland.nl

 

netvlies


Scheurtjes in het netvlies, zonder dat er vocht onder het netvlies zit, kunnen worden behandeld met laser of cryocoagulatie (bevriezing).

Het effect is dat de omgeving van het scheurtje wordt vastgezet op de onderlaag, zodat verder scheuren én vocht onder het netvlies wordt voorkomen.


Is er sprake van een netvliesloslating, dus als het netvlies door vocht loskomt van de onderlaag, dan moet er een chirurgische oplossing komen. Dat kan met een kunststof bandje om het oog (cerclage) en/of door een vitrectomie. Bij dat laatste wordt het glasvocht verwijderd en de scheurtjes gedicht. Het glasvocht wordt door gas of olie vervangen. Gas verdwijnt uit zichzelf, olie moet later operatief worden verwijderd. De glasvochtruimte wordt gevuld met kamerwater dat vóór in het oog wordt aangemaakt.

profylaxe (voorkomen)


Zoals te lezen valt op de pagina symptomen, lijkt laser niet effectief te zijn, en soms gevaarlijk.

Een zg cerclage band, die ervoor zorgt dat de spanning die op het netvlies staat wordt verminderd, lijkt veiliger.

operatietechnieken


Bij oogoperaties worden de conjunctiva (bindvlies) beschadigd. Omdat bij mensen met Wagner het niet denkbeeldig is dat er gedurende het leven meerdere operaties nodig zijn, is het goed om een bindvliessparende operatietechniek te gebruiken.

Ook andere karakteristieken bij Wagners maakt dat de keuze voor bepaalde operatietechnieken meer of minder voor de hand ligt.

Illustraties: met dank aan www.jirehdesign.com

fig. Vitrectomie: het glasvocht wordt verwijderd.

Er worden 3 canules gebruikt: een infuusje om de vloeistof en daarmee

de druk in het oog op peil te houden, een lampje en een happer-zuigertje.

Rechts compleet losliggend netvlies met instrumenten.

Er kan, om de spanning op het netvlies te verminderen, ook nog een bandje om het oog worden aangelegd.

   fig. Het siliconenbandje zorgt dat er minder spanning staat op het netvlies

   fig. het netvlies wordt behandeld met laser

syndroom van Wagner

netvliesloslatingen

sport en risico’s


Sommige sporten zijn geen goed idee als je netvliesloslatingen wil voorkomen. Boksen geldt wat dat betreft als nummer 1: na 100 wedstrijden boksen heeft 100% van de boksers te maken gehad met een netvliesscheur.

Racket en balsporten leveren ook risico’s op. Zeker als je nog maar één ziend oog hebt, zou je bij het beoefenen van deze sporten beter een veiligheidsbril kunnen dragen.

Inspanning (rood hoofd) vormen geen risico op een netvliesloslatingen, tenzij kort na een behandeling of operatie.

Voor meer info over risico’s en do’s en don’ts bij oogblessures, klik hier.

In de powerpoint hiernaast vind je een overzicht van mogelijke preventieve behandelingen.



page last modified Aug 11th 2014