© Jan Worst


Tekening is afkomstig uit The Vitreous  Body in 3-D. Met daarin 18 foto’s van glasvocht-preparaten. Door de kleuringen krijg je wonderschone plaatjes.


Jan Worst is ook mede-auteur van Cisternal Anatomy of the Vitreous, een standaardwerk.

vitreous - glasvocht

page last modified March 30th 2014

Wagner syndrome

Het glasvocht is bepaald geen structuurloze gel, zoals je kunt zien. Die structuur wordt pas echt duidelijk als je het glasvocht aan zou kleuren. De Groningse Professor Jan Worst heeft dat veel gedaan met histologisch materiaal.

De blauwe trechter die je ziet (van voor naar achteren) is het kanaal van Cloquet, waar tijdens de embryonale fase een ader loopt van de oogzenuw naar de lens, om de lens van zuurstof te voorzien. In het derde trimester van de zwangerschap verdwijnt die ader. Vanaf die tijd wordt de lens gevoed door het kamerwater.

Jan Worst is ook de ontdekker van de Bursa Premacularis, een holte voor de macula. Jan Worst gaat er vanuit dat het glasvocht invloed heeft op de macula.


Het glasvocht is een gel die hier en daar vastzit aan het netvlies.

De oogarts ziet normaal glasvocht als een wolkig geheel achter de lens

Bij Wagner is het glasvocht waterig, zonder structuur. De oogarts noemt dit ook wel optisch leeg. Wel zijn draden en membranen zichtbaar. Hieronder het glasvocht van een 15-jarige jongen met Wagner. (links de lens)